Een allergie voor donzen dekbedden? Hoe zit dat?
Sommige mensen worden ’s morgens wakker met bepaalde allergische reacties, zoals jeuk, tranende en jeukende rode ogen, hoofdpijn, niezen en/of andere klachten in de slijmvliezen van de neus. Natuurlijk is dat erg vervelend als je net wakker bent. De kans is erg groot dat deze klachten worden veroorzaakt door een allergie. Je bent dan overgevoelig voor bepaalde stoffen, maar bestaat er een dons-allergie zoals wel eens wordt beweerd?
De dons-allergie is een huisstofmijt allergie
Uit wetenschappelijk Fins onderzoek is gebleken dat de kans op een allergie voor dons en veren zeer klein is. Datzelfde onderzoek laat tevens zien dat mensen die allergisch lijken te zijn voor veren en dons eigenlijk allergisch zijn voor huisstofmijt.
Wat is huisstofmijt allergie?
Ieder mens verliest iedere dag de nodige huidschilfers. Deze huidschilfers komen terecht in onze kleding, de handdoeken die je gebruikt, maar ook in je beddengoed. Daarbij maakt het soort beddengoed geen verschil. Deze gedachte is niet heel smakelijk, maar de huisstofmijt leeft daarvan. Voor de goede orde, deze mijten zijn kleine beestjes die tot de spinachtige behoren. Wees niet bang, ze zijn door hun geringe omvang (0,3 mm) niet of bijna niet zichtbaar. De huisstofmijt vindt de menselijke (en dierlijke) huidschilfers heerlijk en eet ze op. Wanneer de huisstofmijt deze huidschilfers heeft genuttigd laat het zijn uitwerpselen en vervellingshuidjes achter. Dat is een vieze gedachte, maar het is in principe ongevaarlijk. Bij mensen met een huisstofmijtallergie kan het echter wel vervelende reacties veroorzaken.
In Nederland heeft 1 op de 10 mensen een allergie voor huisstofmijt. Het gevolg van een dergelijke allergie voor het kleine beestje is bijvoorbeeld astma en eczeem. De meest voorkomende symptomen van huisstofmijtallergie zijn: jeuk op benen en armen en in knieholten, gezwollen oogleden, hoofdpijn, jeukende en tranende rode ogen, slecht slapen, niezen en niesbuien.
Huisstofmijten in bed?
Zitten er dan extra veel huisstofmijten in bed? Welnu, natuurlijk is het zo dat we circa 8 uur per dag in bed liggen en dan verliezen we huidschilfers. Hierbij geldt dat deze huidschilfers met name in je nachtkleding en de matras(hoes) terechtkomen. Ook komen huisschilfers in je dekens en dekbedden. Daar kunnen dus ook huisstofmijten in terecht komen.
Sommige mensen denken zelfs dat er meer huisstofmijten in dons zitten. Die gedachte is in eerste instantie te verdedigen aangezien huisstofmijten zich tegoed doen aan menselijke én dierlijke huidschilfers en donzen dekbedden zijn nu eenmaal gemaakt van eenden- of ganzendons. En daarin zitten waarschijnlijk nog enige huidschilfers van de eenden dan wel ganzen?!
Dekbedhoes is cruciaal
De hoes (tijk) van een donzen dekbed is in deze van cruciaal belang. De hoes moet zo dicht geweven zijn dat het enerzijds de veren en het dons binnenhoudt en anderzijds dat er ook niets (geen huidschilfers en geen mijten) van buiten naar binnen kan. Bij alle typen dekbedden van Schraml Hoteltextil is de tijk zo dichtgeweven (en zelfs dichter dan van de meeste synthetische dekbedden), dat het voor een eventuele enthousiaste huisstofmijt ondoenlijk wordt om het dekbed binnen te dringen. En daarbij komt dat ook jouw huidschilfers niet door de hoes komen.
Hoe weet je dan of de dekbedhoes goed genoeg is? Een dichtgeweven dekbed hoes is voorzien van het Nomite® keurmerk.
Dons-allergie? Donzen dekbedden zijn juist beter
Nu we weten hoe het zit durven we we zelfs te stellen dat een goed donzen dekbed (o.a. met een Nomite® keurmerk) zeker niet slecht is voor mensen met een huisstofmijt allergie. De huisstofmijt houdt ook nog eens van een warme en vochtige omgeving. De donzen dekbedden van Schraml Hoteltextil zijn juist heel goed ademend en vochtregulerend waardoor er een omgeving ontstaat waar de huisstofmijten niet zo van houden. Het vocht dat jij uitzweet, verdampt relatief snel onder dons. Daardoor wordt het leefklimaat voor de eventuele huisstofmijt iets ongunstiger. Zo is dons dus van nature al enigszins hypoallergeen. Denk er daarbij wel aan dat je je dekbed dagelijks 1 uur buiten hangt. Dat is niet alleen belangrijk voor het verdampen van het vocht. Het is ook vanwege de kou, daar houden huisstofmijten niet van.
Concluderend: goede donzen dekbedden, die op de juiste manier worden gebruikt en worden onderhouden, kunnen zijn in geen enkel opzicht aantrekkelijk zijn voor de huisstofmijt en zijn dus prima geschikt voor mensen met een “dons-allergie”.
Een schone kamer in een schoon huis is beste medicijn
Een goede hygiëne van de leefomgeving is de belangrijkste en meest effectieve manier om allergische reacties te voorkomen. In de ochtend schud je je dekbed en je kussen losjes op, sla het open zodat het vocht het dekbed snel kan verlaten en lucht je slaapkamer minimaal één uur door even lekker een raam open te zetten. Was nachtkleding (zoals pyama’s en nachthemden), kussenslopen en dekbedhoezen regelmatig op 60 graden en zorg dat de slaapkamer (en ook de rest van het huis) regelmatig wordt gestofzuigd, waarbij ook het matras grondig wordt meegenomen. Wanneer je de kussens en de dekbedden buiten zachtjes uitklopt zorg je ervoor dat de besproken huidschilfers van het oppervlak loskomen en zo geen problemen kunnen veroorzaken. Goede dekbedden en kussens (zoals die van Schraml Hoteltextil) dien je eens in de zoveel tijd te wassen op 60 graden Celsius (dan gaan huisstofmijten namelijk dood).
Overige tips tegen huisstofmijt allergie
Wanneer je zaken nog grondiger en drastischer zou willen aanpakken dan zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. Vervang tapijt en gordijnen voor alternatieven zonder stof. In bijvoorbeeld pvc, parket of laminaat en luxaflex kunnen huisstofmijten zich niet nestelen. Daarnaast dien je zoveel mogelijk stoffen voorwerpen uit de slaapkamer te verwijderen. Denk daarbij aan extra (sier)kussens en knuffels. Hang badjassen in kast en zet stoffen (hotel)pantoffels er ook bij. Ventileer de kamer regelmatig en houd de temperatuur laag. Huisstofmijten houden niet van kou.
Heb je vragen of ben je gewoon benieuwd? Neem dan even contact met ons op. Wij adviseren je graag.