Waarom een donzen dekbed?

Dame onder dekbed en dekbedovertrek van Schraml Hoteltextil.

Verliefd op Oostenrijkse dekbedden

Ben je wel eens in Oostenrijk op vakantie geweest en verbleef je in een hotel, een pension of een appartement? Heb je daar ook zo heerlijk onder een dik, zacht en luchtig dekbed geslapen? De kans is zeer groot dat je geslapen hebt onder een echt Oostenrijks donzen dekbed. Zo’n dekbed dat bijna kraakt als je het beweegt? Een dekbed dat heerlijk lekker warm is, om je lichaam “valt” en heel erg licht is? Een dekbed dat je lekker opschudt en waaronder je heerlijk wegkruipt en wegdroomt. Donzen dekbedden geven een ultiem gevoel van geborgenheid en luxe.

Waarom dons?

Natuurlijk zijn er ook schapenwollen en andere soorten dekbedden, maar wij zijn uitgesproken fan van de Oostenrijkse donzen dekbedden. Dons is een natuurproduct met een superieur isolatievermogen in verhouding tot het gewicht. Ook al lijkt een donzen dekbed dik, er is relatief weinig vulmateriaal nodig voor een goed isolerend donzen dekbed. Een donzen dekbed is hierdoor heerlijk luchtig, licht van gewicht en lekker warm. Donzen dekbedden ventileren ook nog eens goed waardoor comfort verder wordt vergroot.

Daarbij voldoen goede donzen dekbedden aan de gewenste hygiënemogelijkheden. Goede donzen dekbedden kunnen in de wasmachine en in de droger. Ook al is het matras het meest gevoelig voor huisstofmijt, een goed donzen dekbed houdt hier ook rekening mee.

Eenden dons of ganzendons?

Dons is een laag fijne, pluizige veren die zich onder de hardere buitenveren van ganzen en eenden bevinden. Het is een natuurlijke isolator, wat betekent dat het lucht vasthoudt en warmte geeft. Ganzendons en eenden dons is de verenlaag aan de onderkant van ganzen en eenden. Het is licht, zacht en zeer efficiënt in het vasthouden van lucht om warmte te bieden. Eenden dons is minder kostbaar dan ganzendons, maar ook effectief in het vasthouden van lucht om je warm en comfortabel te houden.

Het belangrijkste verschil tussen ganzendons en eenden dons is de grootte van de donsclusters. De clusters ganzendons zijn groter dan de clusters eenden dons, wat betekent dat ze meer lucht bevatten en meer isolatie bieden. Daarom is een dekbed met ganzendons efficiënter in het vasthouden van warmte en het leveren van warmte. Een ander verschil is dat ganzendons over het algemeen duurder is dan eenden dons. Dat komt omdat ganzen groter zijn dan eenden, dus hun donsclusters zijn groter en bieden meer warmte. Van ganzendons heb je ook minder nodig om dezelfde isolatie te krijgen. Bovendien zijn ganzen moeilijker te fokken dan eenden, waardoor ganzendons zeldzamer en waardevoller is.

Of je kiest voor ganzendons of eenden dons is echter ook persoonlijk. Wil je een voelbaar dikker dekbed, kies dan voor eenden dons. Wil je een nog lichter dekbed, kies dan voor ganzendons.

Donzen dekbed van Schraml Hoteltextil

De dekbedden van Schraml Hoteltextil zijn gemaakt van kwaliteits- eenden dons of ganzendons. Zo komt de eenden dons uit de Pyreneeën en de ganzendons die wordt gebruikt is de Europese witte eenden dons. De dekbedden van Schraml zijn EN12934, GOTS en Downpass gecertificeerd.

De hoes (de tijk) om de dekbedden van Schraml zijn allemaal van ademend en vocht absorberend katoen (perkal) en voorzien van het Nomite® keurmerk. Dat betekent dat de dekbedden voorzien zijn van een hoes die anti-huisstofmijt en anti-allergie is.

De dekbedden van Schraml Hoteltextil kunnen in de wasmachine (tot 60 graden Celsius). Om het aspect hygiëne compleet te maken, de dekbedden van Schraml kunnen na de wasmachine gewoon in de droger.

Bij Schraml Hoteltextil vind je meerdere types dekbedden. Deze zijn verschillend van elkaar. Ze verschillen in eenden- en ganzendons, maar ze verschillen ook in vulgewicht, aantal kamers (caro’s) en aanvullende producteigenschappen. Zo is er voor iedereen iets te vinden.

Bij het bepalen van je keuze is het van belang te weten hoe je het liefst slaapt. Slaap je het gehele jaar door met de ramen open? Heb je in de in de zomer klimaatbeheersing (lees airco) op de slaapkamer? Heb je het gauw koud? Of heb je het heel snel warm? Zo is een hotelkamer weer anders dan thuis, omdat de gemiddelde temperatuur in een hotelkamer hoger is. Het zijn allemaal dingen om rekening mee te houden. Daarover denken we graag met je mee en adviseren we je graag.